Uw portemonnee

Collateral damage voor Boomers, wanneer gaan we de bankencrisis achter ons laten?

Een crisis is meestal het gevolg van iets dat grondig misging, zoiets liep (nogal) anders dan voorzien. Zo ook met de bankencrisis, de normen voor hypotheekverstrekking werden in extreme mate versoepeld en de onderzoeken naar de kredietwaardigheid van een potentiële klant werden vaker wel dan niet een lachertje. Degenen die die crisis voorzagen – die zijn er namelijk ook altijd maar het zijn er weinig – maakten fabuleuze winsten hoewel het er heel lang naar uitzag dat ze met hun investeringen-tegen-de-markt-in op de klippen zouden lopen, het leverde een paar hilarische films op. Zoals The big short, Margin call en Inside job.

En zoals de teugels werden los gelaten in de jaren voor de bankencrisis, zo verwurgend werden ze aangehaald erná. En dan met name voor boomers want de klagende jongeren weten niet dat boomers destijds 70 procent van de executiewaarde van hun huis konden financieren, zeg maar: globaal de helft van de aankoopwaarde. Waar die andere helft vandaan kwam? Nou gewoon, sparen en misschien wat hulp van je ouders maar toch vooral: zelf heel veel kunnen inbrengen.

Boomers die de AOW-leeftijd al bereikten of dat over een paar jaar zullen doen kunnen alleen op basis van hun AOW en bewezen pensioenaanspraken nog een hypotheek krijgen. Zestigers en ouderen komen daar in toenemende mate and the hard way achter. Werken ze nog gewoon een paar jaar door, hebben ze eigen zaak of andere bewezen bronnen van inkomen? Daar heeft de bank niets mee te maken: AOW en pensioen uit een pensioenfonds, dat is het, wen er maar aan.

Natuurlijk blijven de banken creatief als het gaat om hun klanten ‘te helpen’ maar dat is het soort hulp waar de bank zeker beter van wordt en u denkt er beter van te worden. Dat zijn die ‘opeet-leningen’, u mag aflossingsvrij de overwaarde van uw huis – maar natuurlijk binnen zekere grenzen – bijlenen en opmaken. De rente wordt zelfs bijgeteld, feest, het lijkt wel gratis geld! Maar er is no such ting as a free lunch. Elke bank biedt wel zo’n product aan. Ze hebben een ding gemeen: een hogere rente. En niet fiscaal aftrekbaar wat de rente effectief nóg hoger maakt. De Vereniging Eigen Huis schrijft er over.

De faciliteiten die er nu voor boomers zijn als het gaat om een hypotheek zijn het kind van de rekening van de bankencrisis. Dat moet dringend anders.

Back to top button